Golfarit palaavat Tunisiaan

Tunisia on hiljalleen palannut takaisin suomalaisten golfmatkaajien kohteeksi. Edullinen hintataso ja ympärivuotinen pelikausi houkuttelevat golfaajia takaisin pitkän hiljaiselon jälkeen Välimeren etelärannoille.

tunisia_golfresepti-2

Tunisian kansannousu vuonna 2012 ja sitä seurannut niin sanottu Arabikevät karkotti hetkessä länsimaalaiset matkailijat Pohjois-Afrikan kohteista. Suomalaisittain suositut Tunisian ja Egyptin lomakohteet joutuivatkin poliittisen epävakauden vuoksi sijaiskärsijöiksi ja monia hotelleja ja golfkenttiä jouduttiin tilapäisesti sulkemaan. Vähitellen vakautuneen tilanteen myötä matkailijat ovat kuitenkin palaamassa Välimeren eteläisille rantakohteille ja menneen  kevättalven aikana kysyntä Tunisian kohteisiin oli innokasta.

 

Paikalliselle väestölle turismin elpyminen tuo kauan toivottua työllisyyttä. Hammametin hiekkarannalla paikallisen kamelintaluttajan Salahin kanssa vietetty tarinatuokio avaa karun todellisuuden. ”Vallankumous toi meille paremman hallituksen, mutta vei työn. Turistit katosivat ja moni menetti toimeentulon kokonaan. Työttömyys on vieläkin iso ongelma”, toteaa Salah. ”Ai olet Suomesta? Onko teitä täällä jo monia ryhmiä? Tulkaa pian takaisin Tunisiaan!”, hän huudahtaa.

 

Mitään varsinaista nousukautta Tunisiassa ei vielä kuitenkaan eletä. Kaupunkien laidoilla yleisin näky on kesken jäänyt kerrostalo ja nuoret työikäiset miehet maleksivat päivät pitkät kahviloiden terasseilla ilman tekemistä. Turisteille talouden hidas elpyminen tarkoittaa kuitenkin edullista hintatasoa ja vastinetta rahalle.

 

1920x600_tunisia
tunisia_golfresepti-3

Tunisialainen kulttuuri juontaa juurensa Antiikin Rooman ajoista, jolloin muinaiset foinikialaiset ja Karthagon kaupunkivaltio vaikutti vahvasti eteläisellä Välimerellä. Espanjan, Kreikan ja muiden Välimeren maiden kävijöille tunisilainen elämänmeno tuntuu varsin tutulta. Kahvilat, pienet ravintolat ja valkoiseksi kalkitut talot ovat tuttuja näkyjä myös Tunisian rannikkokaupungeissa. Tunisia oli Ranskan siirtomaa lähes 70 vuoden ajan ennen itsenäistymistä v. 1953. Ranskalainen kulttuuri ei kuitenkaan juurtunut maahan lukuun ottamatta ranskan kieltä, jota puhutaan Tunisiassa edelleen yleisesti.

 

Kamelintaluttajat, meluisat basaarikujat ja moskeijan tornien kaiuttimista kauas kantautuva rukouslaulu muistuttavat, että ollaan kuitenkin islamilaisessa kulttuurissa. Tunisia on tavoiltaan yksi islamilaisen maailman avoimimpia ja suvaitsevaisimpia maita, joka näkyy esimerkiksi naisten asemassa ja oikeuksissa yhteiskunnassa. Tunisiassa ei myöskään rajoiteta turistien liikkumista tai pukeutumista muuten kuin moskeijoiden osalta. Ne on varattu vain islaminuskoisten rukoushetkiin.

 

Citrus  Golf Club, Tunisia

Ruokakulttuurissa varsinkin rannikon turistikohteissa korostuu kala ja kaikenlaiset merenelävät. Hummeri, mustekala ja simpukat ovat yleisiä aineksia varsinkin alkupaloina ja salaateissa. Niitä tarjotaan myös uppopaistettuna rapeassa taikinakuoressa. Liharuoissa korostuvat kaikenlaiset hitaasti kypsytetyt pataruoat. Näissä tyypillisesti lampaan- tai naudanlihan ohessa kysytetään vihanneksia kuten perunaa, paprikaa ja sipulia. Oman makunsa liharuoille antavat paikalliset mausteet, joita käytetään suhteellisen runsaasti. Jälkiruokina on perinteisesti makeita kakkuja ja leivoksia.

 

Citrus Golf, Hammamet, Tunisia

Useimmat hotellit tarjoavat all-inclusive –paketteja, joissa yltäkylläiset buffet-pöydät notkuvat monipuolisia herkkuja ja matkailijat voivat nauttia huolettomasta lomailusta. Suurin osa hotelleista sijoittuu pitkien hiekkarantojen äärelle, joten golfin lomassa Tunisiassa pääsee nauttimaan myös perinteisestä lomanvietosta aurinkorannalla. Myös lapset huomioidaan hotellien ohjelmatarjonnassa erinomaisesti.

 

Välimerellisen rannikkomaiseman lisäksi Tunisian ehdottomia nähtävyyksiä on Saharan autiomaan pohjoisreuna, joka ulottuu Tunisian eteläosiin. Star Wars- elokuvien ystäville seutu on oikea pyhiinvaelluskohde. Luke Skywalkerin kotiplaneetta Tatooine luotiin Tunisian eteläosan aavikkomaisemiin

 

Kirjoittaja: Petteri Patjas